• Try to log in again
 • Subscribe
 • Like us on Facebook and follow us on Instagram! This way we can stay in contact and we can update you about new rewards.

 • Log in
 • Back to your account
 • Log out
 • Back to your account
 • Log out
 • F.A.Q.

  Antwoorden op veelgestelde vragen

  FAQ

  Hoe kan ik meedoen met WASTED?
  Je kan je hier aanmelden, het kost slechts enkele minuten. Na aanmelding ontvang je van ons een startpakket (je kunt zelf bepalen of je dit pakket ophaalt in de WASTED Studio in Chateau Amsterdam (Gedempt Hamerkanaal 139); het laat thuisbezorgen; of het ophaalt bij Huis van de Wijk ‘De Meeuw’ op Motorwal 300 op woensdagmiddag). Het startpakket bevat alle benodigde informatie en een rol WASTED-afvalzakken. Wanneer je dit hebt kun je beginnen met scheiden en sparen!

  Kan ik een WASTED-buur worden als ik geen smartphone heb?
  Wij moedigen iedereen graag aan om deel te nemen aan het WASTED spaarsysteem. Mocht je niet in het bezit zijn van een smartphone, vraag dan anderen (buren, familie of vrienden) die deze wel hebben om zo een groep te vormen. Nodig vooral je buren, vrienden en bekenden uit om onderdeel te zijn van deze transformatieve recycle cultuur. 

  Wat moet ik doen als mijn WASTED-afvalzakken op zijn?
  Voor iedere vijf munten die zijn verdiend (zichtbaar op je account) krijg je nieuwe afvalzakken thuisbezorgd. Als deze bezorging te laat komt of er is iets misgegaan, kun je deze afvalzakken altijd ophalen in de WASTED Studio (Wilgenweg 12D) of bij Huis van de Wijk ‘De Meeuw’ (Motorwal 300) op woensdag tussen 14:00-16:30. Stuur van te voren een email naar info@wastedlab.nl zodat wij weten wanneer je komt, en je kunnen ontvangen met een lekkere kop koffie of thee.  

  Waarom moet ik van iedere afvalzak die ik weggooi de QR-code scannen en een foto uploaden? 
  Dit lijkt misschien overbodig, maar alleen door het ontvangen van een foto van de afvalzak kan het WASTED-team administratief bijhouden hoeveel zakken je in totaal hebt ingeleverd. Iedere afvalzak staat gelijk aan 1 munt. Wanneer je inlogt op de website kun je zien hoeveel munten je verdiend hebt en welke beloning je hiermee kunt opnemen.

  Wat moet ik doen als ik mijn wachtwoord of gebruiksnaam ben vergeten?
  Stuur een email naar info@wastedlab.nl, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.

  Wat moet ik weten voor ik begin met het scheiden van plastic?
  Ten eerste is het belangrijk het plastic altijd in een WASTED-afvalzak te doen. Let hierbij erop dat de plastic verpakkingen leeg en zo schoon mogelijk zijn – de meest toegewijde scheiders spoelen het plastic van tevoren. Het spoelen helpt de werknemers in het recyclecentrum om het plastic nog efficiënter te scheiden.

  • Plastic met een laagje aluminium (vaak chipszakken of koffieverpakkingen), horen bij het restafval. Het aluminium en plastic kunnen niet van elkaar gescheiden worden, waardoor deze verpakkingen niet geschikt zijn voor recycling.
  • Yoghurt- en zuivelbakjes kunnen in de WASTED-afvalzak. Vergeet hierbij niet om het aluminiumfolie aan de bovenkant te verwijderen en deze bij het restafval te gooien.
  • Let op dat de WASTED-afvalzakken enkel bedoeld zijn voor plastic verpakkingsmaterialen, niet voor overige plastic producten zoals speelgoed, stoelen, etc. Kleine plastic voorwerpen horen bij het restafval en grote plastic voorwerpen kunnen gebracht worden naar het dichtstbijzijnde Afvalpunt.

  Hoeveel moet een plastic afvalzak wegen om een munt te verdienen?
  1 gevulde plastic afvalzak weegt ongeveer 0.8kg = 1 munt

  Wat moet ik weten voor ik begin met het scheiden van papier en karton?
  Ten eerste, let erop dat het papier dat je scheidt droog en schoon is.

  • Gebruikte tissues of pizzadozen met etensresten horen niet in de papiercontainers.
  • Plastic folie dat om folders of tijdschriften zit moet verwijderd worden, evenals binders of geplastificeerde kaften.
  • Nietjes, paperclips of enveloppen met plastic venster kunnen in de papiercontainer worden gegooid. Deze worden tijdens het recycle-proces verwijderd.
  • Kartonnen drankverpakkingen mogen niet in de papiercontainer worden gegooid, deze bevatten vaak een laag plastic of aluminium en horen hierdoor thuis in de plastic containers.
  • Geplastificeerd papier kan niet gerecycled worden en hoort thuis bij het restafval. Dit kun je herkennen doordat het niet gemakkelijk te scheuren is.
  • Glossy tijdschriften die gemaakt zijn van glimmend papier kunnen in de papiercontainer worden gegooid. Let hierbij wel op dat de kaft niet geplastificeerd is.
  • Boeken kunnen worden weggegooid in de papiercontainer, maar in goede staat natuurlijk ook worden afgegeven in een tweedehandswinkel of bibliotheek.
  • Denk eraan de kartonnen dozen plat te maken (door erop te gaan staan) voordat je ze in de WASTED-afvalzak doet.
  • Belangrijk! Gooi de WASTED-afvalzak niet in de papier recycle container. Deze kan je opnieuw gebruiken, of weggooien bij het plastic afval.

  Hoeveel moet een afvalzak met papier wegen om een munt te verdienen?
  1 gevulde afvalzak met papier weegt ongeveer 1.3kg = 1 munt

  Wat moet ik weten voor ik begin met het scheiden van textiel?
  Onthoud dat het textiel dat je scheidt schoon en droog moet zijn (geen olie of verfvlekken). Beschadigingen zijn daarentegen niet erg.

  • Let erop de volle WASTED-afvalzak goed te sluiten. Het is belangrijk dat het textiel niet nat kan worden.
  • Versleten kleren kunnen ook in de WASTED-afvalzak gedaan worden, ook al staat er op de containers aangegeven dat deze niet in de container thuishoren. Dit is besproken met de beheerders van de containers.
  • Er zijn meer voorwerpen die je in de textielcontainer kunt gooien dan je zou verwachten, zoals bijvoorbeeld knuffels, riemen, schoenen, hoeden en gordijnen.

  Hoeveel moet een afvalzak met textiel wegen om een munt te verdienen?
  1 gevulde afvalzak met textiel weegt ongeveer 4.5kg = 1 munt

  Wat moet ik weten voor ik begin met het scheiden van glas?
  De vuistregel is dat alle glazen verpakkingen waar levensmiddelen of cosmetica in hebben gezeten bij het oud glas mogen. Let er wel op dat er geen statiegeld op zit, zoals met bierflesjes vaak het geval is.

  Keukenglas, drankglas en cosmeticaglas kan daarom gewoon in de glasbak. Glas dat lood bevat, zoals Kristal, of bewerkt glas zoals een Spiegel kunnen niet in de glasbak. Overigens hoef je de deksels niet apart te scheiden; deze mogen mee de glasbak in!